Långa köer till körlektioner

Det råder brist på behöriga trafiklärare i Värmland. För den som vill ta körlektioner innebär det kötider. En del kurser är fullbokade ända till oktober, medan andra har någon månads väntetid.

Det är normalt med längre köer på sommaren, då många passar på att ta extra körlektioner eller gå intensivkurser. Men enligt Gunnel Nilsson, som driver Tingvalla Trafikskola i Karlstad är köerna inte längre bara ett sommarfenomen:
- Just nu måste man köa fram till 15 september. Köerna blir ju alltid längre på sommaren, men nu tycker jag att det är köer året runt, säger, Gunnel Nilsson.

Från och med 1:a september måste man boka både teoriprov och uppkörning samtidigt, och det får gå max två veckor mellan de två proven. Detta har gjort att många försöker bli färdiga med teoriprovet innan den sista augusti och därmed ta körkortet enligt dagens regler, istället för de nya. Med andra ord har efterfrågan på både teorilektioner och körlektioner varit extra hög i år.
Men för den trafikskola som vill möta den efterfrågan med att rektrytera fler lärare blir det svårt. Det finns nämligen inte tillräckligt med behöriga lärare. Den bilden bekräftas av samtliga trafikskolor som Radio Värmland har pratat med.
- Det krävs att mer körskollärare utbildas, säger Gunnel Nilsson.