Gävleborg

Försäljningen av mossmedel ökar

Att pyssla i trädgården har blivit allt populärare, och det syns också på försäljningen av ogräsmedel.
Förra året köpte vi 50 ton mer ogräsmedel än året innan och den största ökningen står mossmedlet för.
Helt ofarligt menar experterna. Men Per-Olov Eriksson på Naturskyddsföreningen är oroad.

– Det är ett enkelt sätt för många att bekämpa ogräs och det är väl därför man tar till det. Men på lång sikt är vi på Naturskydddsföreningen oroliga för att man ska använda gifter. Vi tror på mekanisk bekämpning med fräs och biologisk bekämpning med kalk mot till exempel mossa, säger Per-Olov Eriksson som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Gävleborg.

Men allt fler använder ogräsmedel för att få bort ohyra och mossa. Under 2007 såldes 480 ton ogräsmedel, det är 50 ton mer än året innan. Mossmedlet står för den största ökningen.

Åsikterna går isär
Experterna menar att mossmedlet är helt ogiftigt eftersom det baseras på järnsulfat som finns naturligt i marken. Skulle det vara giftigt skulle inte vi vanliga konsumenter få använda det.

– Skulle det ha stora negativa konsekvenser skulle inte allmänheten få använda det. Det är klass tre-produkter och dom kräver ingen särskild utbildning. De produkter som är giftiga kräver utbildning för att få användas, säger Jenny Kreuger som är agronom och forskar inom växtskyddsmedel på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Per-Olov Eriksson håller inte med. Även om medlet klassas som ogiftigt kan de höga koncentrationer man använder slå ut mikrolivet, de småkryp och bakterier som ger näring åt gräsmattan.

– Jag är orolig för att man inte har allt under kontroll ändå. Det är så komplicerat med alla de mininäringskedjor som finns i jorden. Det finns andra exempel i andra miljöer där man trott att man känt till allting men det har visat sig att man inte gör det, säger han.

Nina Ljungberg
nina.ljungberg@sr.se