SÖRMLAND

Obotlig sjukdom hotar askträd

Snickerivirke gjort av ask kan bli svårt att få tag på i framtiden. Orsaken är en nyupptäckt svampsjukdom som sprider sig rekordsnabbt i Sverige. En stor del av askbeståndet riskerar att försvinna inom bara ett par år, om man inte hittar något botemedel.

Lars von Engeström på Heby gård utanför Gnesta har odlat ask i 16 år. Tanken är att träden ska bli snickerivirke. Det tar ungefär 70 år innan asken kan användas till det. Men 2005 upptäckte han svampsjukdomen på sin odling.

– Från att har varit en fin plantering såg man att träden började torka ut, berättar Lars von Engeström.

Först trodde Lars von Engeström att det bara var en naturlig skada, men sen fick han reda på att det var en än så länge okänd svampsjukdom.

Den nyupptäckta svampsjukdomen kallas för ”ask-skott-sjukan” och sprider sig sedan början av 2000-talet rekordsnabbt i Sverige. Både unga plantor, och stora äldre träd som angrips, dör. I Sörmland är det främst trakter runt sjöar och i skärgården som drabbats.

– Jag kunde ingenting göra, det vara bara att observera och iaktta, konstaterar Lars von Engeström.

Och det är också precis vad Skogsstyrelsen gör. Anders Bollvik som är distriktschef på Skogsgstyrelsen i Nyköping berättar att även om man nu har lite mer kunskap om sjukdomen så återstår många frågor. Idag finns det inget botemedel mot ”ask-skott-sjukan”.

– Man vet att det är en svamp och att den kan ha släktskap med en svampsort som identifierats i bland annat Baltikum och Polen. Däremot vet man inte om det är någon form av värdeinsekt som har tagit med sig den eller om den sprids med vinden, förklarar Anders Bollvik.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se