Skövde

Westernridning gjorde succé i Skövde

Westernridning ökar i populäritet Sverige. Det handlar om en ridgren där man ska utföra alla de moment som ingår i cowboyyrket, och på Grevagården utanför Skövde hade man i helgen tävlingar.
- Sporten växer för varje år, säger ordföranden i Svenska Quarterhäst-föreningen Tommie Eriksson.

Att westernridning är en sport på uppgång är något som Tommie Eriksson har märkt tydligt.

- Vi började med att ha två tävlingsdagar, men nu har vi fyra och ändå håller vi på fram på nätterna.

Flera spektakulära grenar

I Westernridningen ingår många olika grenar. I Cutting ska man med hästen separera en kalv från sin flock. En av de mest uppskattade grenarna är reining. Här ska man rida i ett mönster med snabba vändningar, göra glidande stopp och mycket mera - och allt går på tid. Och just reining är på stark frammarsch i Sverige just nu. Det Svenska reiningförbundet har sedan förra året ökat antalet aktiva med 130%.

Emile Stiwing som bor på Grevagården tävlar i Westernridning sedan många år. Och det mesta verkar fungera för henne. I tävlingarna Swedish Nationals på Grevagården så har hon hittils lyckas ta 2 guld och 2 silver. Från början var det dock inte westernridning som var Emilie Stiwings gren.

- Jag red fälttävlan egentligen och skulle inte alls rida westernridning från början. Men så föddes det här och jag blev kär i westernridning. Jag upptäckte att det var otroligt roligt för att man kan göra så mycket olika saker med sin häst, och får utrymma att experimentera lite grann.

Bra med publik

Under de fyra tävlingsdagarna har det hittils kommit över 1000 besökare. En av de många besökarna var Ann-Sofie Wallström från Lidköping och hennes favorit bland grenarna var när det släpptes ut en hel flock med ungdjur.

- Man kör lite som cowboys gjorde förr, att plocka ut en ko. Det är jättehäftigt.