SÖRMLAND

Förbud mot rasistiska organisationer

Svenska FN-förbundets krav, på att Sverige ska förbjuda rasistiska organisationer, får ett blandat mottagande i Nyköping. En kommun som har haft växande problem med främlingsfientliga grupper det senaste året.

Enligt Svenska FN förbundet så lever inte Sverige upp till FN:s konvention om etnisk diskriminering. I en rapport som presenteras idag att skriver man att Sverige måste följa FN:s rekommendationer och införa ett förbud mot rasistiska organisationer.

Kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, Jan Carle (m) kan tänka sig ett förbud, men tillägger att frågan är svårlöst.

– Frågan är komplicerad eftersom ett förbud framför allt skulle strida mot den grundlagsfästa yttrandefriheten och organisationsfriheten, konstaterar han.

Marco Venegas är en av initiativtagarna till det så kallade nyckelupproret i Nyköping. Nyckelupproret är en manifestation mot de organisationer som spridit rasistiska budskap på Nyköpings gator det senaste året. Varje lördag under ett halvår har nyköpingsbor samlats på torget för att med nyckelskramlande visa sitt avståndstagande mot rasism och främlingsfientlighet.

– Ett förbud skulle inte vara någon lösning på problemet. Om organisationerna förbjuds tror jag att de börjar organisera sig på andra sätt. Och om organisationerna går under jorden blir det mycket svårare att hålla koll på vad de har för sig, säger Marco Venegas.