Allt större användning av ogräsmedel

Försäljningen av ogräsmedel till privatpersoner har ökat med 50 ton i Sverig, från 430 till 480 ton, bara på ett år.

Anledningen är att trädgård har blivit trendigt, säger Cecilia Carlqvist, ordförande för Naturskyddsföreningen i Uppsala län.

- Det är väldigt inne med trädgårdar. Det ser man ju på trädgårdskonsulter att de säger att det är en enorm ökning. Och det ska vara stilrent. Det ska vara raka linjer och inget ogräs mellan plattorna, säger Cecilia Carlqvist.

Men skönheten kostar på miljön. Ogräsmedlen påverkar inte bara ogräset som man vill få bort utan även andra växter. Har man ätbara växter, till exempel grönsaker och bär ska man tänka på det.

Barn som leker i trädgården kan påverkas av medlen och om det regnar kraftigt, som de senaste dagarna, så flyttar ju medlet på sig.

Det medel som ökar mest i försäljningen är mossbekämpningsmedel. Det baseras på järnsulfat och behöver inte vara skadliga för miljön, säger Jenny Kreuger, agronom och forskare inom växtskyddsmedel på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.
- Skulle det ha stora negativa konsekvenser så skulle de inte vara tillåtna för allmänheten att använda. Det är så kallade klass 3 produkter, och då får hushållen använda dom.

Men Cecilia Carlqvist på Naturskyddsföreningen tycker att folk är lite för bekväma:
- Om man vill få bort sitt ogräs ska man väl ändå kunna plocka det för hand, eller använda sig av biologisk bekämpning.

Elin Jönsson
upplandsnytt@sr.se