Svenskar evakueras från Tbilisi

Svenska utrikesdepartementet ska på tisdagen evakuera de svenskar som just nu befinner sig i Georgien. En buss ska föra svenskarna till grannlandet Armenien.

Märta Lisa Magnusson, forskare på Malmö högskola, är en av svenskarna som nu ska evakueras.

– I själva centrum i Tbilisi är det lugnt, men många människor är väldigt oroliga. Nu har även vi blivit oroliga och beslutat oss för att åka hem, säger Märta Lisa Magnusson.

På tisdagsförmiddagen kommer en buss att köra från Georgiens huvudstad Tbilisi till Jerevan i Armenien. Transporten arrangeras av Sveriges ambassad och är frivillig för de omkring 50 svenskar som befinner sig i Georgien.

Hitintills är det 25 personer som har anmält sig till evakueringen. De resterande 25 har antingen bestämt sig för att stanna kvar i Georgien eller för att ta sig ut ur landet på egen hand.

Karina Vamling befinner sig just nu på ett hotell i Tbilisi och kommer också att lämna landet på tisdagen.

– Jag pratade med en person som bor i utkanten av Tbilisi och han berättade att han hade tillbringat natten i källaren tillsammans med sina barn, och de hade bombat radarinstallationen i närheten där han bor. Det är ganska nära in på oss här, säger Karina Vamling.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se