Växjö

Strider i Georgien oroar anhöriga

Striderna i Georgien fortsätter. Ryska flygplan attakerar flera områden. Och enligt ryska uppgifter ska georgien ha fällt granater över Sydossetien. I Växjö sitter 23-åriga Karlo Tabaghoa från Georgien och följer striderna genom medierna.

Och han är orolig för sina vänner och sin familj som finns kvar i Georgien.
- Det är inte roligt, min mamma och pappa är där, det är jobbigt, säger Karlo Tabaghoa.

Karlo Tabaghoa kommer från början från Abchazien som är en av de två utbrytarrepubliker som sedan i fredags omigen ligger i strider med Georgien. Efter Sovjetunionens fall 1990 blev Georgien självständigt och Abchazien och Sydossetien hamnade innanför det nya landets gränser. Men 1992 förklarade sig Abchazien självständigt vilket ledde till inbördeskrig mellan georgier och separatister som stöttades av Ryssland. Drygt ett år senare besegrades de georgiska regeringstrupperna och samtidigt massutvandrade georgier från Abchazien, och blev då flyktingar i sitt eget land. Karlo Tabaghoas familj var en av dem och han säger att han idag inte har någon bekant kvar i Abchazien. Men däremot på andra platser i Georgien och mest orolig är han för sina föräldrar som nu bor i huvudstaden Tbilisi.

- Jag är orolig, det började bli lite bättre där ju och kommer nu från ingenting. Jag förstår inte varför detta händer nu, säger Karlo Tabaghoa.

För i fredags blossade alltså striden upp på nytt, separatisterna hade genast Ryssland i ryggen, som under helgen bombat flera ställen i Georgien, så även i närheten av Tbilisi .

- Mina föräldrar vet inte själva vad som händer i landet, alla säger olika, det är svårt att veta vad som händer och vad det ska bli, säger Karlo Tabaghoa.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se