IOK ger Kina order att fylla OS-läktarna

Internationella olympiska kommittén, IOK, uppmanar de Kinas OS-arrangörer att se till att det kommer mer publik till OS-arenorna, genom att rea ut biljetter eller rentav skänka bort dem. Skälet är att det varit glest på många av läktarna under de första dagarna.

Trots det så hävdar arrangörerna att alla biljetter är slutsålda sedan flera veckor.

– Ja, det är jättetrist. Det ser ut ungefär som i Aten för fyra år sedan och de här första dagarna så är det ju kanske inte så viktiga tävlingar för många. Det är ju många kval och man har ju inte kommit så långt in i OS-turneringen. Vi tog upp det imorse på ett möte med organisationen och då säger man att det är svårt att få kineser att gå och titta på tävlingar där man inte tävlar själv, säger Gunilla Lindberg, vice ordförande i IOK.

Men helt sant är inte heller det. När det kinesiska handbollslandslaget för damer mötte Norge häromkvällen i en arena som till sin storlek påminner om en normal svensk sporthall, var det bara halvfullt på läktarna. En betydande del av de kinesiska åskådarna hade dessutom som särskild uppgift att höja stämningen i hallen och satt sedan kvar och gav uttryck för samma sorts orkestrerade entusiasm i matchen efteråt, mellan Tyskland och Brasilien.

Ända har alltså arrangörerna sedan flera veckor förklarat att alla de närmare sju miljoner biljetterna till OS har gått åt. Kanske är det sponsorbiljetter som inte utnyttjas, kanske är det resebyråer och andra mellanhänder som inte har lyckats sälja vidare allt de har beställt. Nu har arrangörerna i alla fall fått i uppdrag av IOK att få in folk på arenorna.

– De fick order imorse att nu får de sälja biljetter. Nu vill vi ha folk på läktarna och är det tomma platser så kan man ge biljetter till skolelever och alla som är med i det här heart-to-heart-program och sådant där så att de får möjlighet att titta, säger Gunilla Lindberg.

Det här är inget nytt problem för OS-arrangörer, också i Sydney för åtta år sedan och i Aten för fyra år sedan var det tomt på många läktare.

– Vi trodde då att efter Aten så skulle vi lösa den här frågan för att tidigare har det varit så att för att få köpa en bra biljett så måste man köpa två dåliga. Då innebär det då att de här dåliga är det ingen som bryr sig om, så vi tog bort det systemet inför Peking men tydligen så måste vi hitta ytterligare ett annat system, säger Gunilla Lindberg.

Pontus Mattsson, Peking
pontus.mattsson@sr.se