Butiksbuss räddningen för äldre

Gotlands enda butiksbuss får allt fler kunder. Det är framförallt äldre och rörelsehindrade ute på landsbygden som har behov av att butiken kommer till dörren.

Anna Westerlund är 93 år bor på Kaupungs gård i Ardre och har inte varit i en affär på flera år. Eftersom hon har svårt att gå och varken har bil eller cykel är hon helt beroende av att familj och grannar handlar, och när de inte har tid förlitar hon sig på butiksbussen. Likadant är det för Elin Andersson, 82 år, som bor ensam i Kräklingbo och som har en mil till närmaste mataffär. Hon har varit kund sedan midsommar förra året.

Peder Hansson har kört sin butiksbuss med livsmedel sedan början av 2007 och han får allt fler kunder. Annas och Elins gårdar är två av ca 25-28 stop om dagen.

Butiksbilen kör från norr till söder på tre dagar. Förutom sina trogna kundkrets av äldre och rörelsehindrade kör han även ut mat till företag och även sommargäster. Det är mest ruljans mellan maj och september.

Många av råvarorna är lokalproducerade. Eftersom butiksbilen inte har någon konkurrens och Peder Hansson får allt fler kunder är det största problemet just nu att han inte räcker till. Därför är det dags att bygga ut lagret i höst och fundera på att kanske expandera.

- Så länge det är roligt tänker jag hålla på, säger Peder Hansson, det beror på hur många kunder jag får.