gävleborg

De som bestämmer om hyresbostäder bor i villa

Bara var femte politiker som sitter i styrelsen för de kommunala bostadsbolagen i Gävleborgs län bor själva i hyreslägenhet. Det visar en granskning som Radio Gävleborg har gjort.

Annelie Fällman och Monika Strömberg är hyresgäster hos Gavlegårdarna i stadsdelen Nordost i Gävle. De gillar inte att det är så få politiker som bor i kommunal hyreslägenhet.

– Det är defenitivt inte bra. Då kan de inte veta hur vi som bor här känner.

I Gavlegårdarnas styrelse är det ingen av de sju ledamöterna som bor i hyreslägenhet. Socialdemokraten Olle Wikholm har suttit i Gavlegårdarnas styrelse i drygt 15 år och bor i villa i Gävle. Han tycker inte att hans boende skulle påverka styrelsearbetet.

– Det har ingen betydelse. Det är min uppfattning.

Men är det inte konstigt att ingen i styrelsen bor i hyresrätt?

– Jo, är det så att ingen bor i hyresrätt så är det lite konstigt, säger Olle Wikholm.

Barbro Engman som är ordförande för hyresgästföreningen är inte överraskad utan tycker att det här är en trend som går igen i hela samhället.

- Ja jag är inte alls förvånad. Jag tycker snarare att det är ovanligt många trots allt. Det brukar vara väldigt få personer som har en egen erfarenhet av att bo i de kommunala bostäderna som de sitter i styrelsen för, säger Barbro Engman.

I Hudiksvalls bostäders styrelse är Torgny Berglund den ende av nio ledamöter som bor i kommunal hyreslägenhet. Han tror ändå inte att den egna bostadssituationen har någon inverkan på styrelsearbetet.

-De som bor i villa jobbar efter samma mål som vi som bor i lägenhet. Vi har ju mål och strategier som vi gör upp varje år, säger Torgny Berglund.

Barbro Engman tror ändå att bristen på erfarenhet i en styrelse kan komma att få sina konsekvenser.

-Jag tror att det har betydelse för vilka beslut man fattar. För så är det ju med erfarenhet som saknas i beslutsapparaten att förr eller senare så slår det igenom, säger Barbro Engman.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Malin Jakobsson
malin.jakobsson@sr.se