Lotsen kan fortsätta rycka ut

Lotsens utryckningsbil, en så kallad blåljusbil, får vara kvar i Halland. Ett besked som glädjer personalen eftersom det tidigare sagts att Sjöfartsverket övervägde att spara in den.

– Det är jätteskönt. Det är någonting vi har kämpat för, att få behålla bilen, säger Thomas Svensson, båtman på lotsstationen i Halmstad.

Vad var det som fick de att ändra sig?

– Det kom väl fram att vi verkligen använder den här bilen bilen. Det var väl någon, någonstans som inte begrep det. Sen har vi tagit upp flera fall där vi verkligen använder den, och när det kom fram så var det ingen diskussion verkar det som, uppe i Norrköping.

Blåljusbilen i Halmstad är Sjöfartverkets enda utryckningsbil och har funnits sedan i mitten av 90-talet, då bemanningen på lotsstationerna i Falkenberg och Varberg försvann. Tanken på att dra in bilen kom när Sjöfartsverket ansåg att  sjöräddningsmålen ändå kan uppfyllas.

Men nu har man ändrat sig och utryckningsbilen kommer att vara kvar. Senast i helgen fick lotsen i Halmstad användning för den i samband med en olycka på Laholmsbukten då en katamaran välte.

– Då fick vi på blåljusen och sparade en hel del tid. Där är ju så mycket trafikljus, och vi kunde glida förbi, säger båtman Thomas Svensson.