gävle

Populärt att lära sig kinesiska

Intresset för att lära sig kinesiska har aldrig varit så stort i Sverige som nu. Nya kurser på universiteten och studieförbunden har poppat upp. Fler och fler väljer söker sig till kurserna i kinesiska. I Gävle startas en ny kurs i kinesiska till hösten.

Det är Folkuniversitetet i Gävle som har hakat på Kinavågen och ska starta en kurs till hösten. Än så länge har bara en person anmält intresse. Men Folkuniversitetet tror att det finns ett intresse för att lära sig kinesiska.

– Det har poppat upp förfrågningar de senaste åren. Så nu tyckte vi att det var dags, säger Bozenna Merczynski på Folkuniversitetet i Gävle.

Gävle har flera olika anknytningar till Kina som hon tror kan öka intresset för en kurs i kinesiska. Handelskammaren samarbetar med Kina i olika projekt och högskolan har många kinesiska studenter. Det nyöppnade Dragon Gate lockar även till sig mycket intresse för Kina.

– Det är inte bara OS som gör att blickarna vänds mot Kina. Sverige samarbetar i högre utsträckning med Kina nu än förut, säger Bozenna Merczynski.

Även på Vasaskolans gymnasieprogram har det varit möjligt att läsa kinesiska. Viktor Blomkvist ska börja trean på gymnasiet och ska även läsa kinesiska för tredje året i rad. Han tror att språkkunskaper kommer att komma väl till pass i framtiden.

– Jag vill bli forskare och universiteten är en väldigt internationell miljö. Jag vill kunna prata med kineser då, säger han.

Men att lära sig språket som 1,3 miljarder människor talar är ingen dans på rosor.

– Ett ord kan ha fem olika betydelser beroende på hur det betonas, säger Viktor Blomkvist.

Anna Björklund
anna.bjorklund@sr.se