Just nu
ESKILSTUNA

Trafiksäkerhet problem för skolbarn

Många av länets rektorer är oroliga för trafiksäkerheten runt låg- och mellanstadieskolor, det visar en enkät som försäkringsbolaget If har låtit göra. Och det största problemet ligger enligt 80% av dom tillfrågade i föräldrar som skjutsar barnen till skolan.

Catrin Lundberg är biträdande rektor på Skogstorpsskolan i Eskilstuna. Efter att många mindre barn flyttats till skolan har man haft en diskussion med föräldrarna om problemet.

– Vi skulle önska att man var lite mer noggranna med att släppa av barnen vid vår parkering. Och sen har vi en hälsoprofil på vår skola så vi ser gärna att de elever som kan gå eller cykla till skolan ska göra det, säger Catrin Lundberg.

Föräldrar som vill att barnen ska komma fram så säkert som möjligt kan istället bidra till att det blir farligt för dom andra barnen. Och frågan är vems ansvar det är att barnen kan komma säkert till skolan. På Eskisltuna kommuns stadsbyggnadsförvaltning menar Ann Gustafsson att det i första hand behövs en attitydförändring hos föräldrarna.

– Även om vi gör fina farthinder och sänker hastigheten och så är det ändå allra viktigast hur vi beter oss som trafikanter, konstaterar Ann Gustafsson.

Samtidigt visar enkäten att nästan hälften av de Sörmländska rektorerna anser att kommunerna inte gör tillräckligt för säkerheten. Och Carina Filipsson, vars dotter Linnea ska börja i femman på Malmaskolan i Malmköping tycker inte att föräldrarna ska lastas för hur omständigheterna ser ut i yttermiljön.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se