Sorsele

Nystart för Blaikengruvan

Nu väcks förhoppningar att den hittills misslyckade gruvsatsningen i Blaiken ska bli lönsam. Konkursförvaltaren för Blaikengruvan AB har gjort en överenskommelse med Lappland Goldminers som tar över gruvor och anrikningsverk för bara 40 miljoner. Det är en tiondel av de pengar som lagts ned på att bygga upp Blaikengruvan.

Kommunalrådet i Sorsele Roland Wermelin säger att det känns som en solskensdag i dag trots att det är mulet. Han är nöjd med att konkursförvaltaren Lars-Håkan Lindberg inte styckat sönder konkursboet och därmed räddat kvar kapital som investerats i Sorsele.

Men Blaikengruvans historia är fylld av motgångar. Redan när gruvan fick tillstånd höjdes varningar om att metallhalterna var för låga och det dröjde flera år att hitta riskvilligt kapital till uppbyggnaden. Efter starten drabbades gruvan av den ena diftstörningen efter den andra och vissa aktieägare hoppade av och gjorde klipp medan andra satt kvar med Svarte Petter när gruvan gick i konkurs i december ifjol.

Lappland Goldminers var intresserad av att köpa gruvan redan då och nu slår man till, men ärver också flera miljöproblem som orsakats av den tidigare ägaren. Massor av zink har läckt ut men enligt Björn Jonsson som skött vattenprovtagningen, har kalkning och andra åtgärder minskat utsläppen nu.

Blir Lappland Goldminers framgångsrika i Blaiken kommer det att höja trovärdigheten att det än så länge lilla gruvbolaget i Lycksele även kan klara av att driva storprojektet i Fäboliden. Och eftersom Goldminers lanserar sig som miljömedvetna kommer utsläppen i Blaiken att stoppas lovar Karl-Åke Johansson.