Obegriplig vägskylt ska förbättras

Vägskylten för tättbebyggt område fyller inte sin funktion. Skylten betyder att tillåten hastighet är 50 kilometer, men nu tvingas Vägverket sätta upp vanliga hastighetsskyltar för att få bilisterna att förstå.

Den vita skylten med en svart stadssiluett infördes för några år sedan, och betyder att här är det en tätort och tillåten hastighet 50 kilometer i timmen. Men få bilister verkar ha förstått, säger Gunilla Ragnarsson, trafikingenjör på Vägverket.

-Är man ovan vid det här förstår man inte vad det handlar om, och bilisterna sänker inte hastigheten, säger hon.

Hok, utanför Jönköping, är ett samhälle som har den här typen av skylt. Vägen som går genom Hok fungerar som en genomfartssträcka och det är inte många som sänker hastigheten till 50 kilometer. Det säger Ingvar Fransson, en av dem som bor här.

-När skylten var ny tog polisen många som trodde att det var 70. Det är dåligt att de vanliga skyltarna inte fick vara kvar, säger han.

-För det är fortfarande många som kör för fort.

Trots kritiken tycker inte Gunilla Ragnarsson att det enbart är Vägverkets uppgift att informera om vad som gäller. Även om man alltså nu får ge med sig och komplettera med hastighetsskyltar så menar hon att det främst är bilistens egna ansvar att hålla sig informerad.

-Man är alltid skyldig att ta reda på vad vägmärken betyder. Vi är skyldiga att hålla reda på alla lagar och förordningar, säger hon.

Hanna Nillson, SR Jönköping
hanna.nilsson@sr.se