Europas ekonomi tappar fart

Ekonomin i stora delar av Europa tappar i fart. Siffror från Eurostat som offentliggjordes i slutet av förra veckan visar på att risken för recession i flera stora EU-länder ökat.

Ekonomin i euroområdet sjönk i snitt med 0,2 procent under månaderna april till och med juni jämfört med de tre första månaderna i år.

Siffrorna beskrivs som de dystraste sedan mitten på 1990-talet.

Tyskland, som ofta pekas ut som den ekonomiska motorn i Europa redovisade ett tapp på en halv procent under andra kvartalet jämfört med det föregående.

Landets vice finansminister Walther Otremba säger i en intervju med nyhetsbyrån Reuters, att han inte kan utesluta minussiffror också för det kommande kvartalet, ett uttalande som tyder på att Tyskland är på väg in i en recession, alltså en period av två på varandra följande kvartal med sjunkande tillväxt.

I Spanien, som kämpar med en allt sämre ekonomi, kallade premiärminister Zapatero i förra veckan till ett extra regeringsmöte för att diskutera situationen och han presenterade också planer på ett finansiellt stödpaket för att försöka hålla den skakiga spanska bygg- och bostadssektorn under armarna.

Tillväxten är alltså svag på många håll och ett tufft problem nu för många regeringar är att priserna på främst mat och drivmedel samtidigt stiger.

Priserna i euroområdet steg med fyra procent i juli jämfört med motsvarande månad i fjol.

Och frågan många bedömare ställer sig nu är om de officiella EU-prognoserna om en tillväxt på 1,7 procent för hela 2008 i euroområdet inte kommer att skruvas ner ytterligare i höst.

Magnus Thorén, London
magnus.thoren@sr.se