Borås

Bra kompisar sprider positiva budskap

Att förhindra mobbning och främlingsfientlighet, det är två av målen med Borås Stads Projekt Bra kompis. Och inför skolstarten så samlades ett 40-tal niondeklassare från olika delar av kommunen som kommer att vara ambassadörer för Bra kompis under ett år.

Bra kompis startade år 2000 i Borås och en del i projektet är att två elever i år nio och två lärare från varje skola ska jobba med värdegrundsfrågor på sin skola och sprida positiva budskap om tolerans, olikheter och mångfald.

De träffas ett par gånger för utbildning och i utbildningen hör en resa till förintelselägren Auschwitz och Birkenau i polen, en viktig del menar läraren Birgitta Berntsson som ansvarar för projektet.

– Det är för att man ska få en stark upplevelse som gör att, jag känner att jag vill verkligen jobba mot destruktiva krafter, säger Birgitta Bentsson.

Och Julia Weltman från Fristadskolan känner att resan till förintelselägren betyder mycket.

– Min farmor satt i Auschwitz, hon var med under andra världskriget. Jag vill veta så mycket som möjligt om det. Jag vill få alla att förstå att ondska verkligen finns. Det är viktigt att veta om vad som händer så att man inte gör om samma misstag en gång till, säger Julia Weltman.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se