Ingen fattighjonsauktion

Privatiseringar av äldreboenden får inte bli någon fattighjonsauktion. Det sade den tidigare socialdemokratiska ministern Ylva Johansson. I dag besökte hon tre äldreboenden i Uddevalla, Ljungskile och Ellös.

I Uddevalla beslutade kommunfullmäktige i januari att konkurrensutsätta 25 procent av alla äldreboenden, i ett första steg. Ylva Johansson, som varit biträdande socialminister och nu är vice ordförande i riksdagens socialutskott, har inga prinicipiella invändningar.

- Det är inte driftsformen som är det viktiga utan kvaliteten. Därför kan vi aldrig gå med på att man privatiserar för privatiseringens egen skull, men vi kan inte heller säga att det alltid är bäst med kommunal drift, söger Ylva Johansson.

- Vi har sett så många exempel på att när man lägger ut äldreomsorg så blir det nästan som en fattighjonsauktion. Den som bjuder lägst vinner och jag tycker att det är ovärdigt. Det måste ställas höga krav när det gäller personal, bemanning och innehåll i verksamheten, säger Ylva Johansson.

Krister Kronlid är aktiv i både Kommunal och kommunpolitiken. På sin blogg skriver han att den viktigaste lokala frågan just nu är ”Kampen mot den aggressiva privatiseringen”.

- Vi säger inte blankt nej utan vi ser privatiseringsmöjligheterna som ett komplement till den ordinarie verksamheten, ett extra utbud som kanske är specialiserat,  men 25 procent är definitivt för mycket.

Vad är rimligt då?

- Tio procent kanske. Det är svårt att säga någon exakt summa, men ytterst litet i så fall, säger Krister Kronlid. 

Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se