Planer på lägenhetsbyggen i Gällivare

Nu finns planer på nybyggnation av totalt 250 nya lägenheter i Gällivare. I måndags presenterade det kommunala bostadsbolaget, Topbostäder, sin idé till 52 nya lägenheter för politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Tommy Nyström socialdemokratiskt kommunalråd i Gällivare ser behovet av att bygga nya bostäder i kommunalregi.

- Jag känner att vi skulle behöva ha ett visst antal lägenheter, dels med tanke på folk som vill flytta in, arbetskraft som kommer och kanske ungdomar som kanske vill skapa ett eget boende, säger han.

Det är 18 år sedan det kommunala bostadsbolaget byggde nya hyreslägenheter i Gällivare. Så sent som i början av 2000-talet revs bostadshus eftersom det fanns ett stort överskott på lägenheter. Dagens planer kommer att granskas noga eftersom det är dyrt att bygga nytt. En ny hyreslägenhet på cirka 60 kvadratmeter beräknas kosta omkring 9 000 kronor att hyra i månaden.

- Det gäller att ha is i magen så man inte gör något överilat, säger Tommy Nyström.

Det kommunala bostadsbolaget Toppbostäder vill stå beredda att bygga nytt om behovet finns.

Berne Sellberg är ordförande i styrelsen för Toppbostäder.

- Tidigt i våras fick vi ett direktiv från kommunalrådet att titta på något förtätningsområde, förklarar han.

En noggrann intresseanmälan kommer att göras av det kommunala bostadsbolaget för att kontrollera om det finns hyresgäster som är villiga att betala cirka 9 000 kronor i månaden. Och det finns en rädsla just för de höga kostnaderna.

- Vi måste möta framtiden på något sätt. Men vi räds också då vi börjar se vart priserna tar vägen för en hyra, säger Berne Sellberg.

Maritha Mossberg SR Norrbotten