Västerås

Fritt fram att ladda ner musik till datorn

Från och med imorgon, måndag, kommer det att bli möjligt att ladda ner musik från Västerås stadsbiblioteks musikavdelning direkt till sin dator. Nästan en miljon låtar kommer det att finns att välja bland. Det här blir gratis för låntagarna och är helt lagligt.

Ingemar Johansson, musikbibliotekarie på Västerås stadsbibliotek, berättar varför man gör den här satsningen:

– Vi tycker att det är ett mycket bra komplement till vår andra verksamhet. Vi har ju böcker om musik, noter, skivor och videor. Det här gör att man kan komma åt musiken hemifrån på ett enkelt sätt.

Från och med måndag 25 augusti kommer det att finnas nästan en miljon låtar att välja bland och mer musik kommer sedan att fyllas på kontinuerligt. Nerladdning av musik är ju ett mycket omdiskuterat ämne, men den här formen av nerladdning är helt laglig. Man laddar ner musiken via Stadsbibliotekets hemsida med sitt lånekortsnummer. Lånetiden är sju dagar och man kan ladda ner 50 låtar per månad. Men vad kommer det då att finnas för slags musik att välja bland?

– I princip all sorts musik. Det är väldigt mycket pop och rock, men även folkmusik, musikaler och alla möjliga genrer, säger Ingemar Johansson.

På flera andra bibliotek runt om i landet finns redan den här möjligheten att ladda hem musik och nu har alltså turen kommit till Västerås. Ingemar Johansson hoppas att intresset från låntagarna kommer att bli stort:

– Det är ju gratis och det är lagligt och det är väldigt mycket att välja bland, så att jag tycker att det finns väldigt många fördelar med det, säger han.