Sverige 56:a i OS medaljliga - SOK vill att fler ska kunna satsa

På söndagseftermiddagen svensk tid avslutades OS i Peking. Men samtidigt som spelen blev en stor framgång för Kina - inte minst idrottsligt - blev de en allvarlig missräkning för Sverige, som blev helt utan guld. Nu vill Sverige Olympiska Kommitté SOK att fler idrottare ska kunna satsa fullt ut på sin sport.

SOK:s mål var att Sverige skulle vinna lika många, eller helst fler medaljer än de sju som Sverige fick i Aten för fyra år sedan. Fyra av Aten-medaljerna var ju dessutom guld.

Nu blev det fem medaljer: fyra silver (två i cykel, ett i tennis och ett i hästhoppning) och ett brons (i segling). Det räckte till en 56:e plats i medaljligan.

Det är andra gången på 100 år som Sverige blev utan ett guld uinder en sommarolympiad. Första gången var i Seoul, men den gången tog Sverige elva silver- och bronsmedaljer.

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg säger idag till Ekot att det viktiga nu är att det blir fler idrottare som får möjlighet att satsa på sin idrott, men för att det ska bli möjligt krävs mer sponsorpengar.

-  Jag tror att vi måste inse att vi har en ganska skör trupp, det är väl någon enstaka som kan vara i världstoppen i många olika idrotter. Om den enda individen inte lyckas så finns det ingenting bakom. Vi behöver ha fler killar och tjejer som har nivån att de faktiskt kan vara med och konkurrera om medaljer så att vi får en stabilare trupp, säger Stefan Lindeberg till Ekot.