26 augusti 2008: En ätstörd generation

Hallå!

Bantning och övervikt är något som berör många och vi blev glada över den enorma respons vi fick under dagens sändning. Många vill dela med sig av sina egna råd om vad som fungerat för just dem, och vill hellre tala om fett och socker,  men vi tänker denna gång envist hänga kvar vid dagens tema som var VARFÖR vi äter och HUR istället för vad.

Helene skriver så här:

”Jag håller verkligen med om att det som är mest viktigt när det gäller viktnedgång är hur och när man äter inte vad. Det senaste 10 åren har jag försökt gå ner i vikt många gånger. Det har lyckats till viss del. Men jag går alltid upp ett antal kilo då jag har problem med stressätning. Äter alltså lätt för mycket när jag är stressad och som tröst. Försöker stå emot. Men det är svårt.”

Det är flera lyssnare som skrivit att de känt igen sitt eget beteende när de hört på programmet och insett att de har ett känslomässigt förhållande till mat:

”Dagens inslag fick mig att inse att jag lider av ”ätstörning”, trots bara ca 5 kg övervikt (som sakta ökar).”

...skriver Kajsa, som har börjat belöna sig själv alltför ofta med godsaker och vill ta tag i problemet i tid.

För andra är kampen mot övervikten något som följer med livet igenom. Signaturen 55-årig överätare berättar:

”Jag räknade ut en gång att jag bantat bort 480 kilo genom åren och sedan dess har jag nog tagit bort ytterligare tjugo kilo. Dessvärre har jag ätit på mig bortåt 520-530 kilo så jag är fortfarande gravt överviktig. Att väga maten hjälper mig men eftersom jag har en ätstörning så handlar det inte om att jag gör fel för att jag inte begriper bättre - jag gör fel för att jag är matmissbrukare och det kämpar jag med. Äter jag för små portioner blir jag sugen och då hetsäter jag”

Margareta vill däremot tipsa om en metod som hjälpt henne:

”Det absolut viktigaste är att Du rör på Dig regelbundet. Motionen ger tröst, ger utlopp för besvikelser aggressioner ja allt! Är övertygad att vi människor måste röra på sig för att må bra. Svårare är det inte!”

Sista brevet idag kommer ifrån Ove:

”Hej! Har under många år jobbat med teknikutveckling, ofta dyr sådan. För ca 10 år sedan började jag gå upp i vikt. Jag fann att orsaken berodde på ren instinkt att inte slänga någon mat - min sparsamhet i mitt lilla företag fördes utan att jag tänkte på det, över till mitt sätt att inta mat. Det handlade om en överlevnadsinstinkt. Idag är vikten OK.”

Ni som vill läsa mer om de två metoder som vi nämnde i programmet kan läsa på deras hemsidor:  och .

Ni som är i Stockholm på söndag för att springa eller titta på Tjejmilen kan passa på att klappa för Kropp & själs producent Stina Näslund. Hon har startnummer 1832. Heja Stina!

Må så fint, Ulrika.