Uppsala

"Hon var omtyckt och betrodd"

Det uppsalabaserade IT-företag som drabbats av förskingring i miljonklassen av en kvinnlig anställd, är ett konsultföretag med flera stora kunder. Den anställda kvinnan som misstänks för förskingringen hanterade ekonomin på företaget.

”Hon var en omtyckt och betrodd person, ingen trodde att hon skulle kunna göra en sån här sak”. Det säger företagets vd till Upplandsnytt. Kvinnan jobbade med företagets ekonomi.

Vd:n vill inte berätta hur mycket pengar kvinnan har förskingrat, men han säger att det är ett avsevärt blopp. Enligt polisen rör det sig om flera miljoner kronor. Vd:n på företaget ville inte svara på hur bedrägeriet kommer att påverka företaget.

Uppsalaföretaget har 35 anställda och är ett konsultföretag i IT-branchen. Företaget har flera storföretag som kunder bland annat mobiljättarna Ericsson och Nokia, men även Swedbank finns med. Utöver det finns Uppsala läns landsting och Uppsala kommun på listan över kunder.

Enligt polisen var det några kollegor på företaget som upptäckte bedrägeriet och anmälde det.

Kvinnan som har jobbat på företaget i 10 år erkände redan i första förhöret i fredags och kunde sedan försättas på fri fot. Polisen säger sig ha säkrat viss bevisning. Nu väntar en stor förundersökning där företagets alla papper ska gås igenom.

Stefan Zouagui
upplandsnytt@sr.se