Landstinget

Dagkirurgin bort i Bollnäs och Sandviken

Alla operationer i Gävleborg ska i framtiden göras i Gävle och Hudiksvall, medan man lägger ner all dagkirurgi i Sandviken och Bollnäs. Det är innebörden av ett nytt förslag, där landstinget ska satsa nära 400 miljoner kronor på nya lokaler i Gävle och Hudiksvall.

Operationssalarna i Hudiksvall och Gävle är byggda på mitten av 70-talet och anses inte längre hålla kvaliteten som en modern sjukvård kräver.

– Det håller inte ekonomiskt att bedriva verksamhet på flera ställen om man ska kunna upprätthålla kvaliteten och hänga med i den tekniska utvecklingen. Att koncentrera verksamheten till två orter ger oss också bättre förutsättning för att rekrytera, säger Gunnar Jansson.

Kostnad: 400 miljoner
Sammanlagt väntas om- och nybyggnationerna i Hudiksvall och Gävle kosta närmare 400 miljoner kronor enligt det nya förslag som divisionschefen för operation Gunnar Jansson och hans projektgrupp arbetat fram.

Det är 60 miljoner mer än det som först lades och anledningen är att ett helt nytt operationshus planeras i Gävle istället för att bygga om det gamla.

Klubbas innan årsskiftet?
Förslaget har än så länge bara presenterats för politikerna i hälso-och sjukvårdsnämnden. Men det kommer troligen upp i landstingsfullmäktige senare i år.

Om landstingets politiker enas innan årsskiftet innebär det att dagkirurgin i Sandviken och operationscentrum i Bollnäs försvinner till 2011.

Långa resor
Något som kommer att påverka många boende i länets västra delar.

– En del kommer att få åka, men jag tror att de flesta inser att det är bättre att åka för att få den bästa kvaliteten om man blir sjuk, säger Gunnar Jansson.

Lena Ingesson, sektionsledare på operationscentrum i Bollnäs, är bestört:

--Förslaget som kom hörde vi först på radion. Det är chockartat, vi är förvånade.

Om man stänger dagkirurgin, vad händer då?

– Jag har svårt att se att Hudiksvall och Gävle kan svälja alla patienter.

På Bollnäs sjukhus tror personalen att det ska bli en stor hälsocentral kvar i Bollnäs.

Enligt kristdemokraten Marianne Nygren, som sitter med i nämnden, måste man våga tänka nytt inför framtiden.

– På det här sättet kommer operationssalarna att användas maximalt, säger hon till Radio Gävleborg.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se