Rasrisk på Mjölby vårdcentral

Delar av tegelfasaden på Mjölby vårdcentral riskerar att rasa ner. Nu håller hela fasaden på långsidorna på att bytas ut och resten repareras.

– I vissa partier fanns det risk att det skulle ramla ner. Det hängde bara kvar i förankringen, säger muraren Ola Sandborg som arbetar med reparationerna.

Förbättrar ni förankringarna också?
– Ja, vi kompletterar med mer förankring. Jag vet inte vad de hade för normer 1970 då huset byggdes men det ska vara fyra per kvadratmeter så det ser vi till att det blir nu.

Det var ovanför en av entréerna som fasaden riskerade att rasa. En spricka i husets sockel har troligen orsakat frostskador i väggen. Teglet på vårdcentralen kommer nu att bytas ut på hela långsidorna och lagas där sprickan fanns.

– En tegelfasad ska man inte behöva göra så mycket mer med än att foga om. Men i och med att huset har satt sig har det uppstått sprickor som lösgjort en del tegel, säger landstingets fastighetschef Peter Glad.

Finns det fler byggnader som kan ha samma problem?
– Jag ser inte det här som ett problem utan mer som en engångsföreteelse men vi ser över liknande fasader nu.

Hela huset där vårdcentralen finns håller på att renoveras, bland annat har bottenplanet haft fuktskador.

Muraren Ola Sandborg vill inte skylla på dåligt underhåll från landstingetssida när det gäller tegelfasaden. Men han säger att rent allmänt bör sprickor i husfasader åtgärdas omgående.

– Det är många kilon som står på en sockel och då är det bättre att laga sprickorna direkt när de kommer. Annars kanske det inte går att rädda fasaden och man måste riva alltihop.

Så det blir värre för varje år som går.
– Ja, för varje vinter som går och då det tränger in fukt så spränger det fasaden.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se