
Dyrt och tidskrävande för kvinnor utanför Örebro
Sedan i februari i år måste alla kvinnor i Örebro län åka till Universitets- sjukhuset i Örebro för att göra mammografi. När landstinget satsade på en ny digital utrustning lades mammografin i Karlskoga och Lindesberg ner. Det innebär att de 30 000 kvinnor i länet som bor utanför Örebro måste pendla för att få sina bröst röntgade. Ann-Charlotte Hedenquist i Degerfors är missnöjd med förändringen som tar tid, kostar pengar och drabbar miljön, enligt henne.
– Nu tycker jag inte det fungerar bra alls. Tidigare kunde vi göra undersökningen i Karlskoga och då fungerade det jättebra, säger Ann-Charlotte Hedenquist i Degerfors.
– Dels tar det tid för oss, det kostar pengar och med tanke på miljön är det också ett dåligt val att behöva åka till Örebro, fortsätter hon.
Varje år görs det ungefär 20 000 mammografiundersökningar i länet. Uppslutningen är bra. Av de kvinnor som är mellan 40 och 69 år som kallas till en undersökning kommer 92%. Redan 2005 beslutade landstinget i Örebro att köpa in nya digitala röntegnapparater. De fem gamla apparaterna som fanns i Örebro, Lindesberg och Karlskoga byttes ut mot tre nya som alla stationerades i Örebro. Det blev helt enkelt för dyrt att ha utrustningen på fler ställen säger Jan Olsson som är sjukvårdsdirektör på landstinget. De digitala röntgenapparaterna har många medicinska fördelar menar han.
– Vinsterna var framförallt en lägre stråldos och att få en bättre kvalitet i möjligheterna att bedöma små förändringar som är viktiga att upptäcka, säger Jan Olsson.
Nu tvingas alltså 30 000 kvinnor att pendla in till Örebro för att göra sin mammografiundersökning. Och eftersom undersökningen är frivillig får kvinnan själv betala både bussbiljetten och vårdbesöket. Enligt Ann-Charlotte Hedenquist från Degerfors finns det risk att kvinnor istället skippar undersökningen helt och hållet och att en eventuell bröstcancer då inte upptäcks i tid.
– Det blir ju ännu dyrare att behandla en kvinna med bröstcancer som inte fått sin mammografi.
Ann-Charlotte Hedenquist föreslår att mammografiutrustningen sätts i en buss, så kan den nå ut till fler kvinnor i länet. Men det förslaget tillbakavisas av hälso. och sjukvårdsdirektören Jan Olsson.
– Den tekniska möjligheten finns, men nu har vi valt den här modellen som vi har och nu är det den vi använder, säger Jan Olsson.
Reporter Malin Viktorsson
malin.viktorsson@sr.se