Sexhandeln med minderåriga i Rumänien

Det handlar om unga flickor som säljs eller kidnappas för att användas för prostitution i Rumänien eller angränsande EU-länder.

Vi får möta människor på hjälporganisationer som arbetar för att försöka bygga upp ett nytt liv för de drabbade. Hallickarna i fängelset som förnekar att de begått ett brott. Föräldrarna till barnen som försvunnit, kidnappats eller sålts och försvarsadvokaterna som arbetar för att rättvisa ska skipas. Hur ska de unga före detta offren som omgärdas av hot våga vittna när makten och pengarna finns hos gärningsmännen?

En reportageserie om handeln med människor i ett av EU:s fattigaste medlemsländer. Reporter Susanna Einerstam.

Onsdag 3 september

Hur återvänder man till verkligheten? Kan en skadad ta hand om ett eget barn?

Om hjälporganisationernas arbete med unga före detta prostituerade Det behövs mycket närvaro, trygghet, kärlek och rak kontakt med krav för att bygga upp en människa som levt under traumatiserande förhållande som slav och sexobjekt. Om ett liv som mamma utan egen barndom, våldet går i arv.

-Vi är inte gud, säger Mariana Petersel på hjälporganisationen Generatia Tanara.

Vi vill och kan göra allt för att en minderårig ska bli frisk efter outhärdliga öden.

Men personen måste VILJA själv.

-När jag var tolv sa min mamma att hon inte kunde ta hand om mig mer, inom tre dagar måste jag lämna huset. Sedan sålde min styvfar mig till en hallick, Alexandra har fått hjälp på organisationen och går idag i skola och ska snart ta körkort, hon har startat upp ett riktigt liv.

Torsdag 4 september

Hotbilden för minderåriga vittnen och försvarsadvokaternas arbete.

Försvarsadvokaternas har ett svårt arbete när de ska ställa hallickarna och deras kriminella nätverk inför rätta. Det behövs stora insatser, mental träning och skydd för att, de minderåriga före detta prostituerade ska våga vittna. Risken är stor att dom tystas och dumpas innan rättegången hunnit starta. Hallickarna som dömts berättar om sin inställning till vittnesmålen och människohandeln. Vi träffar dom innanför murarna i det Rumänska fängelset.

-Vi måste samarbeta med hjälporganisationer för att arbeta med vittnena så att de klarar av och vågar vittna, berättar Mitica Nicosur Miu försvarsadvokat, -Hotbilden är också allvarlig många ”försvinner” innan de hunnit vittna.

-Sjuttio procent, kan jag lova dig, av tjejerna vill vara prostituerade, säger hallicken som sitter fängslad för människohandel. Dom tycker det är kul och vill tjäna pengar. Att det förekommer våld och sexuella perversiteter, det är skitsnack, dom vill bara sätta dit oss. Men om det skulle vara så, vem vet att tjejerna inte vill?

Måndag 8 september

Föräldrar som sålt sina barn, om deras svek och stora fattigdom

Om mammornas sorg och svek, hur hanterar man att ens barn spårlöst försvinner? Vi berättar hur polis och rättsväsende agerar när man söker efter sitt barn som finns i de farliga prostitutionsnätverken. Överlever man om styvpappan säljer ens dotter för att arbeta med prostitution - eller kan man förklara det för sig själv när det vare sig finns mat, eller kanske tak över huvudet?

-När jag gick till polisen efter det att Cristina försvunnit blev jag bara ifrågasatt. Hur vet du att hon inte vill vara prostituerade, sa polisen.

-Sedan vågade jag aldrig gå dit mer, berättar Cristinas mamma Crista Rozalia

-Min dotters nya man sålde Alexandra när pappan dött. Hon var elva år då. Vi är så fattiga, min dotter hade inte råd att ta hand om alla tre barnen. Vilka val har vi tror du? Ni i väst har ingen aning om hur det är att inte kunna äta, inte ha tak över huvudet. Ana Nistor är Alexandras mormor.

Tisdag 9 september

De såldes till hallickar, såg mord och upplevde övergrepp. Nu startar de sina riktiga liv.

Porträtt på två flickor som tidigare varit slavar i Italien och Spanien,. Två unga tjejer som sett sina kamrater mördas och vars föräldrar eller styvfäder sålt dem till hallickar för att slippa sin fattigdom. Idag är de på väg tillbaka till ett värdigt liv. Båda har bestämt sig för att vittna och ställa sina förövare inför rätta, trots en mycket farlig, förnedrande och lång rättsprocess.

-När jag sa att jag inte orkade knulla med gamla perversa män mer höjde han pistolen mot mitt huvud. Men istället för att skjuta mig sköt han en av de andra flickorna i lägenheten i huvudet. Hon satt till vänster om mig i soffan, berättar Alexandra som sålts till en hallick elva år gammal.

-När jag lyckats fly och kom till den italienska polisen ringde de min hallick, sedan kom han och hämtade mig. Polisen är lika opålitliga som hallickarna, berättar Roxanna. Hon lurades av en vän att söka ett inkomstbringande jobb i Italien som visade sig vara en bordellbar.