Giron

Talmas krav överraskar regeringen

På regeringskansliet är man överraskad över Talma samebys ersättningskrav på staten. Talma har stämt staten i Luleå tingsrätt och kräver 17 miljoner kronor i ersättning, för merarbete och förlorade marker i och med att den svensk-norska renbeteskonventionen förlängdes från 2002 till 2005.

Talma sameby har sedan länge legat i diskussioner med regeringen angående den här ersättningen och Magnus Kindbom, stabschef på jordbruksdepartementet är överraskad av Talmas stämning.

- Jag hade inte någon förvarning om att det här var på gång så det var lite överraskande.

Det hela handlar om renbetskonventionen som styr när och var renskötare i Sverige och Norge får nyttja marker på andra sidan riksgränsen.

Konventionsförlängning

1972 års konvention gick ut 2002 men eftersom länderna inte hade lyckats enas om en ny konvention så förlängdes den gamla ytterligare tre år, till 2005. Det är för de tre åren som Talma nu begär ersättning.

Förlängningen av konventionen gjorde att norska renskötare fick fortsätta beta sina renar inom två områden i Talma sameby på svenska sidan och det menar Talma har medfört merarbete och andra problem.

Merarbete

En del av ersättningen är för slaktbortfall. Samebyn anser sig inte ha kunnat nyttja hela sin betesareal och därmed så har tillväxten av renarna hämmats.

Men den absolut största delen av ersättningen, över 13 miljoner är för extraarbete för att hålla renarna borta från de områden som varit avsatta för norsk renskötsel vintertid.

- Jag tror nog att var och en som håller på med renar kan förstå vad det kostar att hålla en samebys renhjord borta från ett område som ligger väldigt centralt inom samebyn, säger Lillemor Baer i Talma sameby.

Lutar sig mot lagen

Talma hänvisar till den lag som antogs i samband med konventionsförlängningen 2002. Enligt den så har en sameby har rätt till ersättning från staten för skada och olägenhet på svenskt område. Flera samebyar har redan fått sådan här ersättning av staten, även Talma har erbjudits en halv miljon kronor.

- Vi har stått så långt ifrån varandra och då återstod bara en stämning, säger Lillemor Baer.

Regeringen ska nu analysera Talmas stämning och ersättningskrav och Magnus Kindbom vill inte kommentera saken ytterligare.

- Jag har ingen uppfattning om själva innehållet i det som ingår i den här stämningen, eftersom det kommer bli en domstolsprövning så får vi vänta till dess och jag har inga direkta kommentarer på innehållet i den.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio