Bilförsäljningen i Sverige rasar

I augusti sjönk antalet nyregistrerade bilar med hela 23 procent jämfört med motsvarande period 2007. Vår reporter besökte en bilhall norr om Stockholm i eftermiddags.

I en tyst bilhall var Lennart Söderholm en av få bilspekulanter i dag. 

– Vi har tittat lite grann, vi har lite tid över. Tittar på priser och jämför med när jag köpte. 

Du köpte en bil för några månader sedan. Varför gjorde du det?

– Jag tyckte att det var rätt tid att köpa. 

Mängder av silverglänsande Volvobilar står uppradade i en stor bilhall i norra Stockholm. Ett tiotal försäljare går lite planlöst runt i lokalen. Det har varit en lugn dag. Lennart Söderholm och hans fru är de enda kunderna som syns till.  

Jag går ut på parkeringsplatsen där Bosse Larsson precis ska kliva på sin motorcykel. Han säger att han inte märkt av att vi går mot sämre tider, men att priset på begagnade bilar som han är ute efter har sjunkit den senaste tiden. 

– De har ju sjunkigt en del i pris, säger Bosse Larsson. 

Men om lågkonjunkturen håller i sig då. Kommer du fortsätta att titta efter en bil då? 

– Ja, det tror jag. Bil måste man ju ha. 

Efter flera år av ökande försäljning, så rasar siffrorna kraftigt i år. I augusti sjönk försäljingen med 23 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Hittills i år ligger minskningen på elva procent.  

Branschorganisationen Bil Swedens vd Bertil Moldén säger att de sjunkande siffrorna märks bland bilhandlarna och öppnar samtidigt för att årsprognosen på 275 000 sålda bilar kan komma att skrivas om. 

– Det är tio procent mindre affärer, tio procent mindre bilar som levereras, tio procent färre reservdelar som produceras och så vidare. Jag tror inte att det är osannolikt att vi kommer att få revidera vår årsprognos en gång till, om det fortsätter som det gör på aktiemarknaden, med ränteläget, med bensinpriset och så vidare, säger Bertil Moldén.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se