Sverigedemokraternas stöd växer

Sverigedemokraterna har den senaste tiden gått framåt i opinionsmätningarna och ligger nu nära eller strax över fyraprocentsspärren. Ledningen för partiet har under flera år satsat på att ändra bilden av Sverigedemokraterna som ett främlingsfientligt parti för att öka chanserna att komma in i riksdagen.

– I invandringsfrågan ska man ju ligga liksom bara pyttelite värre än de andra partierna. Om ens det så att säga, eftersom partiets rykte är som det är, så att säga. Och i alla övriga frågor så får man helt enkelt se: vad ger mest röster? Liksom inte stöta bort folk det är det som är viktigast, säger Gorm Lind som tidigare var kommunpolitiker och suppleant i partistyrelsen för Sverigedemokraterna.

En av orsakerna till Sverigedemokraternas opinionsframgångar är alltså att partiet satsar på att lägga sin politik nära de etablerade partierna. Enligt Gorm Lind har partiledningen för Sverigedemokraterna under flera år rensat bort personer som uttalar sig öppet rasistiskt.

Men det är fortfarande kritiken av invandringspolitiken som förenar Sverigedemokraternas medlemmar. Det säger flera forskare som ekot har talat med. Marie Demker är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Enligt henne finns det fortfarande anledning att kalla partiet främlingsfientligt.

– Man kan ju se på Sverigedemokraternas program och på deras förslag att den här främlingsfientligheten genomsyrar många förslag. Man talar till exempel om assimilering väldigt tydligt. Om människor vill komma hit måste de bli som vi. Man talar om att den svenska kulturen ska stärkas, om den ska stärkas bör den då rimligen vara hotad.

Och att vilja ha Sverige så svenskt som möjligt, det är egentligt främlingsfientligt då, enligt den definitionen?

– Eftersom man upplever det främmande som ett hot mot det egna så blir det resultatet, ja, säger Marie Demker.

I Sverigedemokraternas principprogram står det att ”svenskt medborgarskap i huvudsak ska vara ett privilegium avsett för svenskar”. Sverigedemokraterna vill att de som bor i Sverige ska likna varandra så mycket som möjligt, etniskt och kulturellt.

Ett av partiets huvudargument för att minska invandringen är att den kostar för mycket och stjäl resurser från exempelvis åldringsvården. Men Gorm Lind säger att det bara är ett taktiskt argument.

– Det sades på partiet här i början; bland de första gångerna jag var på partikansliet, fick jag frågan: Hade du varit med i partiet om invandring hade varit ekonomiskt lönsam? Hade du varit emot invandringen då? Ja, det hade jag väl varit. Ekonomin sågs bara som ett slagträ, men det var inte det som var själva poängen. Man var emot själva invandrarna i sig, säger Gorm Lind.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se