Säter

Polisen kritisk mot Säters sjukhus

UPPDATERAD
Dalapolisen är kritisk mot Säters sjukhus efter att fyra patienter på kort tid avvikit från frigångar.

– Det känns väl som att sjukhuset måste se över sina rutiner på något sätt, säger polisens presstalesman Sven-Åke Petters till Dalanytt.

Läs också:

På tre år, mellan 2005 och 2007 missköttes bara en enda frigång på Säter. Men i år är bilden en helt annan. Första halvåret i år missköttes två frigångar, och nu, på bara några veckor, har fyra patienter som dömts för våldsamma brott försvunnit från sjukhusområdet. För knappt en vecka sedan greps två av dem. Och i morse kom de senaste två tillbaka självmant, efter ett dygn på rymmen.

– Det är anmärkningsvärt att det här har hänt vid fyra tillfällen. På kort tid dessutom. Första reflektionen är ju att det är någonting som inte fungerar, säger Sven-Åke Petters.

Säters säkerhetssamordnare Lillemor Lövström säger till Dalanytt att rymningen känns fruktansvärd - för både sjukhuset och för patienterna.
– Det blir ytterligare två patienter som kommer att få vistas inomhus utan friförmåner.

Vad gäller konsekvenser för övriga, skötsamma, patienter finns ingen möjlighet för kollektiva bestraffningar.
– Men det är klart att våra bedömningar kommer väl givetvis att bli mer restriktiva, säger Lillemor Lövström.

Det är Länsrätten som beviljar permissioner och frigångar från rättspsykiatrin. Till sin hjälp har rätten läkare, psykologer och övrig personal på Säter. Dessutom en läkare utan koppling till Säter.

– Det som har hänt är tråkigt för alla, säger Johan Montelius, lagman på Länsrätten i Dalarna.
– Det kan rubba förtroendet för både sjukhuset och domstolarna.

johannes.rosendahl@sr.se