Förödelse på Haiti efter flera stormar

Uppdaterad 18:22
 I Haiti har minst 90 människor omkommit under den tropiska stormen Hanna som svepte över ön tidigt på torsdagen. Det är den tredje stora stormen som drabbar Haiti på lika många veckor. Sammanlagt har minst 180 människor omkommit och stora områden står under vatten.

Inte nog med att Haiti är ett av västra halvklotets fattigaste länder och hårt ansatt av flera års politiskt våld. Den lilla staten i Västindien har också drabbats av flera tropiska stormar och orkaner som orsakat stor förödelse och många människors död.

– För två veckor sedan drog den tropiska stormen Fay in över landet och orsakade 40 människors död, säger Sveriges vicekonsul i Haiti Grégoire Fouchard, sedan var det orkanen Gustavs tur, 77 människor dog då, och så nu Hanna, som orsakat stora översvämningar och förödelse, främst i staden Gonaïves, norr om huvudstaden Port-au-Prince.

Fortfarande finns den tropiska stormen Jeanne i färskt minne. 2004 skördade Jeanne runt 3 000 människors liv, de flesta i landets norra delar.

Runt 60 personer uppges ha dödats i stormen Hanna. Den värst drabbade staden, Gonaïves, ligger fortfarande under vatten och minst 25 000 människor har flytt sina hem till provisoriska hjälpläger. Även grannlandet Dominikanska Republiken, som ligger på samma ö, har drabbats hårt av stormen. Men på grund av stor skogsavverkning är Haiti särskilt utsatt för översvämningar. Hundratals hus har förstörts, broar har rasat och vägförbindelser klippts av och isolerat vissa regioner.

Hanna har beskrivits som ihärdig, stormen väntas förstärkas och nå orkanstyrka. Nu rör sig Hanna mot de nordvästra delarna av öriket Bahamas och väntas dra in över sydöstra USA på lördag.

Samtidigt har orkanen Ike, som befinner sig ute på Atlanten vuxit i styrka och betecknas nu som en fyra på den femgradiga orkanskalan, med vindar på 60 meter per sekund. Det är fortfarande oklart om Ike kommer att gå in över land eller hota oljefälten i Mexikanska Golfen.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se