Potatispaté
Cirka 10 skivor
1 kg potatis av mjölig sort
1 dl finhackad persilja
2 pressade vitlöksklyftor
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Ev 2 tsk örtkryddor av valfri sort
2 dl riven lagrad ost
4 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen.
2. Blanda persilja, vitlök, alla kryddor och osten.
3. Lägg ett smörpapper i botten på en smord, avlång form (1 1/2 l). Skiva potatisen tunt, helst i matberedare.
4. Varva potatisen och ostblandningen i formen. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och häll över potatisen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen tills potatisen känns mjuk, ca 1 tim. och 15 min.
6. Låt patén kallna och stjälp upp den. Slå in patén i folie och förvara i kylen till serveringen. Skär patén i skivor och garnera med färska örtkryddor. Servera t ex på buffébordet.
Margareta Frost Johansson