arboga

Ingen ny rättegång om morden

Rättegången i det uppmärksammade Arbogamålet behöver inte tas om. Hovrätten konstaterar att det inte förekom något jäv i tingsrätten, beskedet kom under fredagens förmiddag.

Kvinnan som misstänks för mord på två barn och mordförsök på barnens mamma ansåg att nämndemännen i tingsrätten var jäviga efter att de uttalat sig om fallet i massmedia. Hon begärde därför att rättegången skulle göras om.

Men tingsrätten menade att det inte var jäv och hovrätten kom nu alltså fram till samma sak.

– Som representant för tingsrätten så är man ju naturligtvis lättad över att en så lång rättegång inte behöver tas om utan att vi kan slutföra det här på ett reguljärt sätt, säger lagman Per Kjellsson vid Västmanlands tingsrätt. Även Marie Fredborg, målsägandebiträde åt mamman till de dödade barnen och hennes sambo, är lättad:

– Jäg är oerhört lättad för mina klienters skull. Det hade varit väldigt jobbigt för dem att behöva ta om den här rättegången. Det hade varit oerhört arbetsamt och jobbigt och, tror jag, traumatiskt för dem att behöva göra det, säger Marie Fredborg.

Den åtalade kvinnans advokat, Per-Ingvar Ekblad, är enligt TT förvånad över tingsrättens beslut:

- Hovrätten har inte tagit ställning till att en nämndeman redan från början var partisk och därmed har smittat hela domstolen. Den har därmed inte fattat några giltiga beslut, i synnerhet inte i skuldfrågan, säger Ekblad till TT.