Stockholm

Karneval för att slippa nollning

I dag ordnade eleverna på Kungsholmens gymnasium i Stockholm en karneval för att undvika såkallad nollning, det vill säga invigningsriter för nya elever, en tradition som har blivit allt grövre de senaste åren.

- Karnevalen är ett scysst sätt att dra ihop folk och ha det kul. Sedan har vi insparksfesten också som är alkoholfri men klubbaktig. Så det finns bra med substitut så det behövs ingen nollning, säger Felix Scharter som är ordförande i elevrådet på Kungsholmens gymnasium.

Manne Berghström på Kungsholmens gymnasium berättar vad de har gjort under dagen:

- Vi har gått ett tåg runt Kungsholmen ner till Rålambshovsparken, där klasserna ett, två och tre från samma program har fått uppträda tillsammans. Och vi har haft ett tema, hjältar, så alla har klätt ut sig. Det har varit superlyckat. Alla har tyckt att det har varit jätte kul att få lära känna nya ettorna. Och tvåorna och treorna har kommit ihop och gjort något kul tillsammans. Så vi har tagit ut de bra sidorna från nollningen vilket är sammanhållningen och att ha kul tillsammans.

Tror du att det finns några som saknar nollningen?

- Det tror jag faktiskt inte, eftersom nollning handlar om att supa ner människor. Det finns väldigt många negativa sidor med det. Det vi gör är att komma ihop alla på skolan och ha kul, säger Manne Berghström.

Reporter Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se