Skutskär

Färre brandmän i Skutskär

Räddningstjänsten i Skutskär kommer att minska i styrka. Just nu ligger två alternativ för räddningstjänsten att ta ställning till. I det mest ekonomiska förslaget skulle fjorton heltidstjänster försvinna och kåren skulle bli en deltidsbrandkår.

Räddningschefen i Skutskär Mats Granat tror att det troligen blir det förslag som styrelsen kommer ta:

- Jag gissar det eftersom ekonomin är så kärv i kommunen, det finns väl inga pengar att ta av.

I tio års tid har Stora Enso och Gästrike räddningstjänst haft ett avtal som gjort det möjligt att ha heltidsanställda brandmän placerade i Skutskär. Avtalet har nu gått ut och det betyder att den nuvarande organisationen blir för dyr.

Räddningschef Mats Granat har därför tagit fram två sparförslag.
- Alternativ A skulle innebära att gå från en heltidsbrandkår till en ren deltidsbrandkår på brandstationen i Skutskär. Alternativ B skulle innebära att ha kvar heltidsbrandmän på dagarna på vardagarna, men övrig tid ha deltidsbrandmän.  

Oavsett vilket förslag som Gästrike räddningstjänst fattar beslut om på måndag så kommer delar av heltidsbrandkåren blir deltid, och det får konsekvenser:

- Det är ju inte kul att sänka ambitionsnivån. Alla som jobbar med sitt vill väl ha en så hög ambitiösnivå som möjligt.

Vad innebär det för dom som bor i Skutskär?
- Dom får vänta ungefär 3,5 minut längre på att få hjälp när det hänt någonting. Det har brunnit lite mer då, eller gjort lite mer ont, tidsaspekten är ju viktig, säger Mats Granat, räddningschef i Skutskär.

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se