Mordiska systrar på Östgötateatern i höst

Ljuv kärlek men också mordiska tanter kommer att härja på Östgötateatern framöver. På lördag är det premiär för farsen Arsenik och gamla spetsar i Norrköping.

Kyri Sjöman spelar Abby.

– Det är en mycket vänlig och älskansvärd gammal dam. Men ibland slår det över. Hon och hennes syster har en lite egenhet, de ägnar sig åt barmhärtighetsmord.

Ett lik i kökssoffan är inget att förvånas över i pjäsen. Historien kretsar kring den evige ungkarlen Mortimer Brewster som äntligen ska gifta sig. Men Mortimers släktingar sätter käppar i hjulet, inte minst hans två fastrar Abby och Martha som alltså bedriver en minst sagt ljusskygg verksamhet.

Arsenik och gamla spetsar hade urpremiär på Broadway i New York 1941 och gjorde stor succé. Pjäsen spelas regelbundet i Sverige men regiössören Hans Wigren har aldrig sett den.

– Jag vet att den går i Stockholm men jag valde att inte se den för jag ville jobba igenom den själv.

Hur är det att regissera fars?
– Det märkliga är att det är mycket ordning och reda-arbete som att placera fokus. Den har lite av deckare över sig konstigt nog. Vi spelade för en provpublik här om dagen och då undrade publiken i pausen hur det skulle gå. Så den har ett litet barnsligt hur-ska-det-gå-drag över sig.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se