Åtvidaberg

Samarbete ger minskad brottslighet

Förra året anmäldes mycket skadegörelse i Åtvidaberg men i är anmälningarna mycket färre.

En orsak är enligt närpolischefen Lennart Lundberg det arbete som startade efter förra sommarens problem med ungdomar som bland annat repade bilar och klottrade.

– Många av de här ungdomarna drabbades av olika påföljder och fick betala för ersättningsanspråk. Föräldrar fick upp ögonen för det här och socialtjänsten och polisen arbetade tillsammans med det här. Så många har fått hjälp och i år har vi mycket färre skadegörelsebrott, säger Lennart Lundgren.

Minskning med 35 procent
I år är antalet anmälda brott 168 färre än förra året. Det är en minskning med 35 procent. Skadegörelse, stölder och våldsbrott har minskat och sammantaget ligger anmälningarna lägre än Brottsförebyggande Rådets prognos för kommunen.

Polisen och socialtjänsten har sedan i höstas arbetat tätt ihop med skolan för att få stopp på skadegörelsen. Bland annat fotograferade man allt klotter förra året och upptäckte en lokal som ungdomar hyrt där det emellanåt var mer fest en mekande med mopeder.

Medling bra på liten ort
De flesta av skadegörelsebrotten från förra sommaren har klarats upp och de skyldiga fått sina straff. En del av de unga som begått brott har också träffat den som drabbats av brottet. Den här medlingen har varit bra, tycker Lennart Lundberg, särskilt eftersom Åtvidaberg är en mindre ort.

– Här kan det vara så att den som drabbats av ett brott blir ovän med gärningsmannen för resten av livet så här kan klara ut en del saker och sedan lägga det bakom sig.

Lundberg välkomnar att skolorna blivit bättre på att samarbeta.

– Tidigare sa man kanske att man inte hade några problem på sin skola och  mörkade de problem som fanns. Idag erkänner man att man har problem och tar itu med dem. Det tror jag är mer framgångsrikt.

Hur ska ni fortsätta arbetet nu?
– Det gäller att vara långsiktig och tidigt observera när saker händer och reagera direkt.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se