Motion hindrar effekt av fetma-gen

En ny studie visar att det inte är kört för den som har anlag för fetma. En tredjedel av 700 undersökta amerikaner bar på en särskild gen för fetma, men de som rörde på sig ordentligt 3-4 timmar om dan, blev ändå inte tjocka.

Det är en variant av den så kallade FTO-genen, som finns hos ungefär en tredjedel av befolkningen, och som är starkt förknippad med fetma, som faktiskt slås ut av fysisk aktivitet. Forskningsresultaten publiceras i dagens nummer av Archives of Internal Medicie.

Vi är inte offer för våra gener
Enligt Claude Marcus, som forskar på fetma och är professor på Karolinska Institutet är det här goda nyheter.
– Jag tycker det borde ge oss mer förtröstan, att vi äger möjligheter att påverka. Vi är inte bara offer för att nu har vi den här genetiska uppsättningen, nu kan vi inte göra något. Utan det är tvärtom, vi kan påverka, men det är klart att det är tuffare om man har en genetisk risk för ett tillstånd, säger Claude Marcus.

Förklarar snabb viktuppgång
Bland de undersökta amerikanerna var det dem som rörde på sig ungefär 3-4 timmar om dagen, motsvarande rask promenad, hushållsarbete eller trädgårdsarbete, som lyckades slå ut riskgenens verkan. Och forskningsresultaten förklarar varför det för vissa kommer ganska plötsligt med de där extra kilona runt magen.
– Vi vet det att den som är fysiskt aktiv och sen slutar vara det, unga vuxna som skaffar familj och slutar träna. En del av dem går snabbt upp i vikt, andra gör det inte. Och det kan då delvis förklaras av att man har en modifikation i den här genen som ökar risken och det är väldigt spännande, tycker Claude Marcus.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se