Kiruna

Stadsflytten: "Svår balansgång"

Kiruna kommun investerar i nya vägar för att handeln i stormarknadsområdet ska kunna tredubblas. Och kommunen får kritik för att tillåta utbyggnad av handel, en halvmil ifrån där man beslutat att det nya centrum ska placeras. Men kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) säger att det skulle innebära en risk att styra butiksetableringarna till platsen för nya Kiruna.

Kommunen har gett tillstånd till en tredubbling av affärsytorna i handelsområdet där stormarknaden ligger och är redan igång och bygger nya vägar.

- Det är ett vågspel för politiken att säga ”bygg i nya Kiruna eller ingeting. Då kanske det blir ingenting. Risken är att handeln och marknaden gör bedömningen att det är för riskabelt att bygga i nya Kiruna och då får vi ingen utveckling, säger Kenneth Stålnacke.

Några butiker är ännu inte klara. Fastighetsbolaget Telerit som jobbar på det räknar med att få napp från tre olika butiker före jul, och sen om ett år byggstart för en första varuhusbyggnad till de butikerna.

- Vi har bestämt att den fördjupande översiktsplanen ska skapa många möjligheter i Kiruna. Vi vill inte att den fördjupade översiktsplanen ska begränsa möjligheterna att bygga i Kiruna, säger Kenneth Stålnacke.

Forskaren och arkitekten Jerker Söderlind, som sysslar med stadsplanering, vid Kungliga tekniska högskolan är kritisk till att kommunen tillåter en utbyggnad av ett gammalt handelsområde samtidigt som platsen för nya centrum gapar tom.

- Det är som en vindflöjel som säger att ”vi kan bygga Kiruna åt vilket håll som helst, hur som helst, när som helst”. Och då missar man den stora chansen att bygga en ny stad.

- Det är en svår balansgång det här. Jag personligen och många med mig vill få igång bebyggelse i det nya Kiruna. Och vi jobbar på det med många andra olika lösningar, till exempel vill HSB bygga ett seniorboende där, säger Kenneth Stålnacke.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se