uppsala

Nya bostadsområden får rökförbud

Det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem bygger två nya bostadsområden där det blir totalt rökförbud. Samtidigt öppnar man upp för alla hyresgäster att skapa liknande rökfria områden runt om i kommunen.

Idén både välkomnas och ratas av några kommuninvånare som Upplandsnytt träffat:

Det låter som en bra idé, att slippa rökdoften, säger en ung man.

– Jag tycker det är häxjakt. Ett bostadsområde som man inte är välkommen till, det låter konstigt, tycker en kvinna.

Uppsala hem tänker låta de två nyproducerade områdena Mjölnaren (135 lägeneheter) i Kungsängen och Klockarlunden (47 lägenheter) i bortre Luthagen vara helt rökfria. Hyresgästen där förbinder sig att inte röka själv eller gäster får inte heller röka i eller i närheten av lägenheten. Åsa Hedenberg, VD för Uppsalahem, menar att det funnits en efterfrågan på detta.

– Vi har väldigt få rökfria boenden att erbjuda. Flera har frågat efter detta. Tittar vi på andelen rökare så har den sjunkit väldigt mycket. Vi tycker det här är en positiv utveckling av boendemiljön, säger Åsa Hedenberg.

Johan Pelling, chefsjurist vid hyresgästföreningen håller med om att det är ett steg närmare en friskare och mer störningsfri boendemiljö men tror inte att kontraktsförbindelsen mellan hyresvärd och hyresgäst håller rent juridiskt.

– Allting kan man inte avtala om utan hyresgäster har rättigheter även om det står motsatsen i kontraktet. Det är sånt som hyresvärden objektivt inte kan avtala bort. Det kan gälla rätten till husdjur, att ha barn som springer på golven eller laga mat som luktar konstigt. Det är sådant som ingår i att bo. I dag ingår rökning där också, men det tror jag på sikt kommer att förändras, säger Johan Pelling på hyresgästföreningen.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se