10 september Pengar, diabetes och D-vitamin

Uppsala universitet får totalt närmare 50 miljoner för att bedriva forskning om transplantion av celler till diabetessjuka. Bo Nilsson är professor i klinisk naturlig immunitet. Han gästar studion och berättar mer om universitetets forskning.

I kväll spelar Moneybrother, eller Anders Wendin som han egentligen heter, på Katalin i Uppsala. Det är näst sista konserten på sommarturnén. Anders berättar att han efter turnén ska ta sig en välbehövlig paus i form av en långresa.

På Berthåga kyrkogård håller en trädkyrka på att växa upp. Den invigdes 2001. Bengt tar en titt och träffar Tord Engström som är chef för Svenska kyrkans begravningsverksamhet i Uppsala.

Det pratades en hel del under sommaren om att vi som bor i norr riskerar att få brist på D-vitamin. Strålsäkerhetsmyndigheten har gått igenom rapporterna och valt att inte ändra sina rekommendationer. Sommartid räcker det med en kvart i solen några gånger i veckan för produktionen av D-vitamin. Vi får besök av Karin Westermark som är utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Dietisten Bim Åkers kommer också till studion. Hon menar att man genom att äta fisk två till tre gånger i veckan och dricka till exempel lättmjölk som är D-vitaminberikad kan fylla kroppens behov. Dessutom är det bra med en daglig dos dagsljus.