ESKILSTUNA

Livstids fängelse för yxmord

En 45-årig man dömdes under onsdagen till livstids fängelse av Svea hovrätt för att ha yxmördat en 29-årig tvåbarnsmamma i Eskilstuna tidigare i år.

Det var den 27 mars i år som mannen ska ha varit hemma hos kvinnan och ätit och tittat på tv tillsammans med henne och hennes två små barn.

45-åringen hade tidigare haft ett förhållande med kvinnan i ett halvår men nu hade hon gjort slut. Enligt 45-åringen hade hon träffat en ny man.

När han såg henne stå i köket och prata i mobilen så slog det enligt den dömde slint. Han ska då ha slitit telefonen från henne och dragit fram en yxa som låg under slasken och slagit henne i huvudet med den. Med minst 24 yxhugg ska han ha tagit livet av kvinnan framför hennes två barn, två och fyra år gamla.

Sedan ska mannen gått till polisstationen och anmält mordet. Enligt den polisman som 45-åringen pratade med ska den nu dömde mannen ha varit iskall och inte visat någon ånger. Han ska även ha sagt att flickvännen förtjänade att dö.

Hovrätten ändrar i domen skadeståndet till barnen som blir lägre än tidigare. 45-åringen själv hade även yrkat på att han skulle dömas för dråp istället för mord och till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse men hovrätten ansåg inte att det fanns några förmildrande omständigheter kring mordet. Så straffet blir livstids fängelse för mord.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se