Stockholm

Miljöbilar får inte parkera gratis

Den som äger en miljöbil kommer inte längre att ha gratis boendeparkering efter årsskiftet. Det slår den borgerliga majoriteten i Stadshuset fast när deras budgetförslag för nästa år presenterades på onsdagen.

– Det tycker jag är helt uppåt väggarna med tanke på att vi ska försöka värna om vår miljö här i Stockholm. Två viktiga orsaker till att man köper miljöbil i dag är att man slipper betala biltullar och har fri boendeparkering. Det var två argument för att jag valde att köpa miljöbil, säger Anna Lögdberg på Södermalm som köpte miljöbil förra året.

4 000 tillstånd idag
I dag finns det över 4 000 boendeparkeringstillstånd för miljöbilar i Stockholm, vilket kan jämföras med 1 000 för tre år sedan.

Och eftersom antalet miljöbilar blivit fler än man räknat med vill nu den borgerliga majoriteten slopa gratisparkeringen för att kunna använda dom beräknade intäkterna på cirka 35 miljoner kronor till annat.

– Vi ser idag att det är väldigt slitet på gatorna i innerstan. Och vi behöver verkligen vidta åtgärder där, säger Ulla Hamilton, tillträdande miljö- och trafikborgarråd.

Men hur går det i hop med arbetet för en bättre miljö i Stockholm?

– Det går alldeles utmärkt i hop med det. Miljö är många olika saker och det handlar också om att vi måste ha bra gator till exempel. Har vi inte det så får vi en dålig miljö i Stockholm. Samtidigt tror jag att stockholmarna har ett genuint miljöengagemang och jag tror inte att 600 kronor i månaden är avgörande för om man är engagerad i miljön eller inte.

Centern kritisk
Att uteblivna intäkter skulle vara skäl nog för att slopa den gratis boendeparkeringen är ett argument som inte biter på Per Ankersjö, gruppledare för centern i kommunfullmäktige:

– Det finns säker många saker att lägga pengar på men det här är inte en så stor summa att man måste ta bort det från en sådan här angelägen sak.

– Gratisparkeringen är ett inkomstbortfall på 35 miljoner kronor och staden har en budget på 35 miljarder kronor. Jag tycker att för miljöns skull så har vi definitivt råd med det här.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se