Vägsatsning

Pengar till utbyggnad av R40

Det är nu klart för en utbyggnad av riksväg 40 till motorväg hela vägen mellan Borås och Ulricehamn.
I bästa fall blir det byggstart 2010 - och vägen stå klar 2012 eller 2013. Om det inte blir några överklaganden...

Det är regeringen som vill göra stora investeringar på trafikområdet i den kommande budgeten.

– Utbyggnaden får stor betydelse för hela Sjuhärad, säger kommunalrådet Roland Karlsson (c) i Ulricehamn.

Anslagen till infrastrukturen ska förstärkas med 10 miljarder de närmaste åren. Förutom pengar till riksväg 40 så blir det bland annat en ny förbindelse över Göta älv i Göteborg. I Skåne ska E 6 byggas ut mellan Trelleborg och Vellinge.

Dubbelt positiv för Borås och SjuhäradBorås Stad gläder sig mycket åt regeringens närtidssatsning på infrastruktur med bland annat den fortsatta utbyggnaden av riksväg 40 österut.

- Satsningen innehåller två mycket positiva besked för Borås och Sjuhärad, poängterar kommunstyrelsens ordförande i Borås, Ulrik Nilsson (m).

Utbyggnaden av riksväg 40 till motorväg framellan Borås och Ulricehamn skapar en mötesfri förbindelse mellan Stockholm och Göteborg.

- Därigenom stärks Sjuhärads roll som logistiknav. Företagen i vår bygd får bättre tillgång till sina marknader, säger Morgan Hjalmarsson (fp), kommunalråd med ansvar för infrastruktur i Borås.

Efterlängtat besked
- Det är mycket glädjande att regeringen äntligen påbörjar slutförandet av utbyggnaden av riksväg 40 från Borås till Ulricehamn, säger den avgående moderata riksdagsledamoten Ulf Sjösten.

Sjösten har aktivt har arbetat och motionerat för en utbyggnad av riksväg 40 sedan han valdes in i riksdagen 2002. Trafiken har ökat kraftigt under åren och riksväg 40 har fått en alltmer central betydelse för hela Sveriges utveckling, menar Sjösten

- Ett bättre avslut i riksdagen kan jag inte få, säger han.

Byggstart tidigast 2010
Byggstarten av den nya motorvägen förbi Ulricehamn kan ske tidigast 2010. Med en byggtid på två till tre år kommer hela stäckan inte att kunna invigas förrän 2012 eller 2013.

För trots att pengarna nu finns, och att vägverket nästan är klar med sin arbetsplan, så återstår mycket arbete.

Närmast är att en miljöprövning som just nu ligger på miljödepartementet.

När vägverkets arbetsplan är klar ska även den miljöprövas, ställas ut och godkännas. Sedan ska vägen detalplaneras och arbetet upphandlas.

Dessutom är det inte osannolikt att planerna kommer att försenas av olika överklagningar.

Läs mer:

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se
tel 033-177597