Lenhovda

Våldsamt bankrån i Lenhovda

Swedbanks kontor i Lenhovda utsattes för ett våldsamt rån på torsdagsmorgonen. Polisen satte in stora resurser i jakten på rånarna, men på torsdagseftermiddagen hade ännu ingen gripits.

Det var minst två beväpnade rånare som slog till mot Swedbanks kontor i Lenhovda vid niotiden på torsdagsmorgonen. De körde en bil rakt igenom ett av bankens skyltfönster. När de sedan lämnade banken satte de bilen i brand. Den var falskskyltad med registreringsskyltar som stulits i Huskvarna.

Ingen skottlossning

Ingen skadades fysiskt i samband med rånet, säger Robert Loeffel, som är informationsansvarig på polisen.

-Jag har inga uppgifter om skottlossning, och inga uppgifter om att någon skadats fysiskt. Det handlar om chockskador enligt de första uppgifterna, men de är än så länge obekräftade, säger Robert Loeffel.

Hur jobbar ni vidare nu?

-Nu har vi ett stort antal observationsplatser och vägspärrar upprättade. Helikopter är på väg in. Vi har en stor mängd utredningspersonal på plats för att förhöra vittnen, säger polisens informationsansvarige Robert Loeffel.

Polis från flera län söker efter rånarna

Enligt polisen flydde rånarna åt sydöst från Lenhovda, men polisen söker efter rånarna i alla riktningar. Polis från Småland, Blekinge och Skåne deltar nu i sökandet efter det silverfärgade fordon som rånarna tros ha flytt i.

På tordagseftermiddagen hade flyktbilen ännu inte hittats.

Utanför banken i Lenhovda har polisen spärrat av ett stort område. Den tekniska undersökningen pågick fortfarande under torsdagseftermiddagen.

”Det är som hemma i Irak”

En hel del nyfikna Lenhovdabor samlades vid avspärrningarna. Bland dem fanns Lamou från Irak, som bor nära banken. Hon trodde för en stund att hon var hemma i Irak igen.

-Det är som sprängattentaten i Irak. Det väcker dåliga minnen hos oss att se samma sak här, säger Lamou, som inte vill säga sitt efternamn.

Såg röken från den brinnande bilen

Sig-Britt Samuelsson var ute på ett ärende när banken rånades. Hon såg inte själva rånet, men rånarnas flykt var svår att undgå.

-Jag såg röken från bilen som de tände eld på, säger Sig-Britt Samuelsson i Lenhovda.


Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se