Vaccinbrist mot TBE håller i sig

Även nästa år kommer den som vill vaccinera sig mot den fästingburna sjukdomen TBE att få leta efter ställen där vaccinet finns. Bristen på vaccin väntas nämligen fortsätta i flera år till. Det säger infektionsspecialisten Göran Günther, på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Redan i början på juni var TBE-vaccinen slut på en del håll i Sverige. Så har det sett ut de senaste två åren, och allra värst har det varit i år. Hjärninflammationen TBE orsakas av ett virus som överförs av fästingar.

Vaccinbristen har flera orsaker. Den beror på en ökad medvetenhet om sjukdomen bland folk. Det har lett till att vi har fördubblat vår förbrukning de senaste fem åren. Det har också att göra med att vaccinproduktionen har nått sitt maxtak. Det är dock bara delar av problemet. Sverige konkurrerar med andra länder på marknaden, länder där TBE är betydligt vanligare. I exempelvis Österrike har man massvaccinerat befolkningen.

För att råda bot på bristen försöker nu svenska kliniker att bygga upp lager av de två vaccinsorter som finns. Men de kan ta slut på mottagningarna ändå, antingen helt och hållet eller bara den ena sorten. En nödlösning är då att blanda vaccinsorterna under grundvaccineringen, trots att många mottagningar rekommenderar att inte göra det, säger infektionsspecialisten Göran Günther på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Milena Dávila
milena.davila@sr.se