Halmstad

Människosmuggling via högskolan

Människosmuggling med hjälp av falska inskrivningar på folkhögskolor och högskolor i Sverige blir allt vanligare. Så också i Halmstad.

På Högskolan Halmstad har man varit rätt förskonade men känner till några fall där studenter sökt till högskolan och inte dykt upp till uppropet.

– Några kanske lämnar oss för att åka hem, några kanske går till annat lärosäte. Av dem är jag alldeles dödssäker på att några väljer att jobba svart någonstans i Sverige eller i Köpenhamn, säger Romelo Enmark, rektor på Högskolan i Halmstad, till P4 Radio Halland.

På Högskolan i Halmstad har man, som i landet i övrigt, märkt av ett ökande tryck från utländska studenter.
I år kommer ungefär sju procent av skolans studenter från andra länder än Sverige, förra året var det ungefär fem procent.

I takt med att antalet utländska studenter ökar, ökar också risken för att de som kommer till Högskolan i Halmstad på ett eller annat sätt har blivit hitsmugglade.

– Det här är ett led i att passhandlingarna i länderna blir bättre, så att de är svårare att förfalska och då måste man hitta på andra sätt att resa in, säger kriminalinspektör Ulla Ahlbäck.

I ett antal länder finns det i dag agenter som tar tiotusentals kronor för att smuggla en så kallad elev till ett av de svenska lärosätena. Det innebär att flera av dem som sökt som studenter till Sverige och kommit in på en utbildning hoppar av utbildningen i ett tidigt skede eller inte dyker upp på skolan alls.


På Högskolan i Halmstad försvinner 10-15 utländska studenter ganska omedelbart från skolan och ännu fler dyker inte upp på skolan alls. Enligt Ulla Ahlbäck blir de fler och fler:

– Det är en typ av människosmuggling. Det är arrangerat och ordnat. De människor som gör det här gör det inte av snällhet utan för att tjäna pengar, säger hon.

På Högskolan i Halmstad försöker man motverka människosmugglingen.

– Det vi gör då är att vi försöker att ha individuell kontakt med så många som möjligt som kommer till oss flera månader i förväg för att befästa att de verkligen vill hit, säger Romelo Enmark.


Samira Othman
samira.othman@sr.se