USA

Målsägare från Sverige i tortyrrättegång

Inom kort inleds rättegången mot Chuckie Taylor i Miami i USA. Chuckie Taylor är son till Liberias förre president Charles Taylor, som är åtalad för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten vid specialdomstolen för Sierra Leone. Tre av de målsägande bor i Sverige.

Sonen, Chuckie Taylor, åtalas för tortyrbrott han ska ha begått i Liberia åren 1999 till 2003. Det är första gången en amerikansk medborgare åtalas för den här typen av brott. I åtalet finns åtta målsäganden, varav tre är bosatta i Sverige.

– Jag är mycket nervös men jag tror att det är min plikt att göra det här, inte bara för mig utan för dem som inte lyckades vara i livet idag. De är döda, säger en av männen som ska vittna.

Nu ska han vittna i domstolen i Miami om det som hände honom under några veckor i april 1999 i Liberia. Han hade flytt dit från sitt hemland Sierra Leone.

Han och några andra män greps av president Charles Taylors egen säkerhetsstyrka, som leddes av Chuckie Taylor. De misstänktes vara rebeller som skulle störta presidenten från makten.

I det amerikanska åtalet nämns en del av det de åtta brottsoffren ska ha utsatts för av Chuckie Taylor. De ska bland annat ha blivit brända med cigaretter, fått smält plast och kokande vatten direkt på kroppen, blivit slagna med vapen och instängda i ett slags gropar i marken, som var fyllda med vatten.

– Mitt intryck från alla de här ändlöst långa förhören som vi har haft med amerikanska myndigheterna och även med specialdomstolen för Sierra Leone, det är att de här personerna mår fortfarande väldigt dåligt på grund av det de blivit utsatta för, säger Harri Elste Vattsjö, som är målsägarbiträde.

I nio år har mannen som nu ska få möta Chuckie Taylor i rätten levt med sina minnen. Nu är det en lättnad att få berätta, säger han.

– Den här processen som pågår just nu kommer att skicka ett budskap till andra ledare som missbrukar sin makt, att ”det som ni gör idag det kommer tillbaks till er imorgon”.

Randi Mossige-Norheim
randi.mossige.norheim@sr.se